четвртак, 7. јануар 2016.

Osnovni elementi zdrave ishrane

1.MINERALI

Minerali su elementi koji nemaju energetsku vrednost, ali su neophodni za rast, razvoj, anatomski I funkcionalni integritet organizma. Oni ulaze u sastav tkivnih tečnosti i ćelija, u kojima pored gradivne imaju ulogu biokatalizatora. Posledice deficita ovih materija
odražavaju se na fetus, a zatim na novorođenčad, deci, odraslima, trudnicama i starijima. Kalcijum, fosfor I magnezijum ulaze u sastav kostiju i zuba, a fosfor i sumpor nalaze se u mišićima, krvnim i drugim ćelijama. Pojedini svojim koncentracijama u telesnim tečnostima omogućuju odvijanje vitalno značajnih procesa (natrijum, kalijum, kalcijum, hlor, itd.)
Kalcijum u obliku trikalcijevog fosfata predstavlja osnovnu supstancu koštanog tkiva (kod odraslog muškarca oko 1,2-1,5 kg je ugrađeno u proteinsku osnovu tešku oko 2 kg), ali ulazi i u sastav zuba. Nedovoljan unos hranom prate poremećaji okoštavanja (rahitis, osteomalacija, osteoporoza), smanjenje koagulacione sposobnosti krvi i pojačana nadražljivost nervnog I mišićnog sistema.
Natrijum je esencijalni makroelement za većinu vrsta, uključujući čoveka, tj. preko potreban svim živim organizmima. Prenos kalijumovih i natrijumovih kroz staničnu membranu.  Manjak natrijuma u organizmu, npr. Većim gubitkom telesne tečnosti, može dovesti organizam u stanje opasno za život, dok višak natrijuma može uzrokovati povišeni krvni pritisak. U biološkim sastavima deluje u  održavanju kiselo-bazne ravnoteže, i u prenošenju živčanih podražaja.
Kalijum je esencijalni makroelement, preko potreban svim životinjskim i živim. Kalijum bitno utiče na rad srčanog mišića i na podražljivost ceeloga mišičnog i živčanoga sastava. Čovek unosi kalijum u organizam uglavnom biljnom hranom. U voću ga najviše ima u banani. Kuhinjska so sadrži kalijum u obliku hlorida.

ZNACAJ ISHRANE ZA  ZDRAVLJE

Pod pojmom ishrana podrazumeva se unošenje različitih supstanci organske i neorganske prirode u organizam, koje služe za obnavljanje i izgradnju ćelija i tkiva i koje oslobadjaju energiju koju koristi organizam. Sve te supstance zovu se jednim imenom hranljive materije.
Hranljive materije prema poreklu dele se na organske i neorganske.
U organske hranljive materije spadaju:
ugljeni hidrati(šećeri), masti, belančevine, vitamini
U neorganske hranljive materije spadaju:
mineralne materije, voda
Energija koju oslobadjaju hranljive materije koristi se za rad unutrašnjih organa, održavanju telesne težine, metabolizam, za obavljanje umnog i fizičkog rada, za rast i obnavljanje istrošenih tkiva.
Hrana održava život i pokreće društvo i pojedinca. Bez hrane ne mogu rasti niti se razvijati ni biljka ni životinja ni čovek. Ona ima sposobnost da upravlja biohemijskim procesima na ćelijskom nivou, tamo gde počinje i završava se sve ono što je vezano za zdravlje. Hrana ima moć da podstiče um i podiže raspoloženje. Grčki lekar Hipokrat je jasno izrazio misao da "medicinsko znanje ne bi uopšte bila otkriveno, niti pronadjeno i ne bi postao predmet istraživanja, kada bi isto jelo i piće odgovaralo i zdravom i bolesnom čoveku". To znači da bez hrane nema zdravlja ni napretka ni jednom živom biću. Danas se tačno zna da deficit pojedinih hranljivih materija, proteina, masti i ugljeni-hidrata (makronutrijensi), kao i deficit vitamina, minerala i vode (mikronutrijensi) može uzrokovati bolest. Ali isto tako i neumereno uzimanje nutrijenasa može biti uzrok mnogih bolesti povezanih sa gojaznošću i hipervitaminozama.
Iz navedenog vidimo da ishrana ima važnu ulogu u rastu i razvoju organizma od perioda novorodjenčeda pa do pozne starosti. Stoga treba da razvijamo i negujemo pravilne navike u ishrani još od ranog detinjstva, kako bi u kasnijim godinama izbegli pojavu bolesti. Ukoliko dodje do poremećaja nekog od nutrijenasa a to dovede do narušavanja zdravstvenog stanja organizma pribegavamo dijetalnoj ishrani

2.UGLJENI HIDRATI

Namirnice bogate ugljenim hidratima su primarni izvor energije za sve funkcije koje obavlja naše telo. Organizam razbija ugljene hidrate, u gorivo za ćelije i mišiće – zato je umerena količina ugljenih hidrata neophodna u svakodnevnoj ishrani. Nisu svi ugljeni hidrati “dobri” niti su svi “loši”. Neki ugljeni hidarti pospešuju zdravlje dok drugi, kad se jedu često i u prekomernim količinama, povećavaju rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja.

Postoje tri vrste ugljenih hidrata? Oni se dele se na:

Šećere (poznati isto kao prosti ugljeni hidrati)
Skrobove (poznati isto kao složeni ugljeni hidrati) i
Vlakna (takođe spadaju u grupu složenih ugljenih hidrata)
Prosti ugljeni hidrati su kao inekcija šećera- odmah podižu nivo šećera u krvi, dok složeni ugljeni hidrati postepeno oslobađaju šećer. Prosti ugljeni hidrati se više nalaze u prerađenoj i rafinisanoj hrani. Složeni ugljeni hidrati se nalaze u neprerađenoj prirodnoj hrani. Kod neprerađene hrane zidovi ćelija sadrže celulozu koja je otporna na proces varenja čime se usporava razlaganje i puštanje šećera u krvotok. Vlakna pomažu da se stvori osećaj sitosti, tako da je manje verovatno da ćete se prejesti ovih namirnica. To objašnjava zašto se posle činije ovsene kaše osećamo siti, pre nego posle slatkiša koji imaju istu količinu kalorija.

3,MASTI


Osim što nam daje energiju, mast je važan izvor vitamina A, D, E i K te esencijalnih masnih kiselina koje organizam ne može sam proizvesti. Također, masti osiguravaju normalno funkcioniranje organizma, sudjeluju u izgradnji i i održavanju strukture stanica, služe u sintezi antitijela i nekih hormona, služe kao izvor topline i štite tielo od ekstremnih temperatura.
Masti utiču na količinu holesterola u krvi. Važno je održavati količinu „dobrog“ holesterola koji uklanja višak holesterola iz krvi i tkiva vraćajući ga u jetru, te smanjiti količinu „lošeg“ holesterola koji se taloži na zidovima arterija i vremenom može uzrokovati aterosklerozu i ostale bolesti  kardiovaskularnog sustava.


Fizikalna svojstva masti i njihov uticaj na zdravlje
Po svojem sastavu masti su esteri masnih kiselina i alkohola glicerola, a pri sobnoj temperaturi mogu biti u tečnom ili čvrstom agregatnom stanju.
Zasićene masnoće su pri sobnoj temperaturi  obično u čvrstom agregatnom stanju a nalaze se u proizvodima životinjskog porekla, kao što je maslac, mleko, meso, i u kolačima. Zasićene masne kiseline podižu količinu lošeg holesterola u krvi i zbog toga je potrebno posebno paziti na njihov unos.
Prevelik unos zasićenih masnih kiselina i transmasnih kiselina povećava rizik od bolesti srca i krvnih žila, tj. ateroskleroze, dijabetesa, upalnih procesa, pretilosti i nekih oblika raka.

Нема коментара:

Постави коментар