Pojam, vrste mesa
Šta je meso?Kako delimo meso?
•meso stoke za klanje,
•meso peradi,
•meso divljači.
Jestivi delovi?
•masno tkivo,
•unutrašnji organi,
•glave,
•donji delovi prednjih i zadnjih nogu, rep, kosti za supu, svinjska koža i dr.
50% delova tela se ne prodaje ili se teško prodaje.
Kvalitet umanjuju: masno tkivo, kosti i hrskavice, kao i vezivno tkivo.
Mišići, vezivno, masno i koštano tkivo
Mišići: sadrže omotač, mogu biti poprečno prugasti i glatki.
Masno tkivo: potkožno, unutrašnji organi i u mišićima. Posno: konjsko, divljač, junetina. Kastrirana i ženska grla.
Vezivno tkivo: suva i vlažna termička obrada.
Koštano tkivo: kompaktno i sunđerasto.
Mlađe životinje: lakše se vari, a varenje
Mioglobin: oksimioglobin, metmioglobin
•1 gram teletine sadrži 3-4 mg mioglobina,
•1 gram junetine sadrži 8-10 mg mioglobina,
•1 gram govedine sadrži 10-20 mg mioglobina,
•1 gram konjetine sadrži 50 mg mioglobina.
Ugljeni hidrati: glikogen.
Minerali: gvođe, bakar, mangan, cink (ne kalcijum).
Vitamini: ne vitamin C.
Voda: mlađe životinje.
Vrednost mesa
•higijenska ispravnost
•nutritivna vrednost
•komercijalna vrednost: mekoća mesa, sadržaj vezivnog tkiva, boja mesa i masnog tkiva, količina masnog tkiva
Нема коментара:
Постави коментар